De Belgische Vuurwerk Jaren 90

 

 

 

 

 

 

 


In 1991 trok ik samen met Omnivoor het mediaverhaal na dat er in Belgie het hele jaar door vuurwerk te koop zou zijn. Op goed geluk reden we op een zaterdag in september naar Antwerpen, kochten een doos bonbons, en vroegen in de winkel naar een gouden gids. En jawel hoor, hier stonden een rijtje adressen met vuurwerkwinkels waar we met de kaart bij de hand naar op zoek gingen.

Op het eerste adres troffen we rookwarenzaak/kiosk Alliet te Merksem, waar achter in de winkel een bescheiden vitrinekast stond met daarin een aantal stuks siervuurwerk en knalvuurwerk...Dit was het dan, een paradijsje voor de vuurwerkliefhebber! De behulpzame eigenaar vertelde een en ander (was zelf ook een liefhebber) en haalde divers vuurwerk uit de kelder, soorten in formaten die gelijk het grootste waren van alles wat we daarvoor gezien en gehad hadden. Er waren ondermeer grotere potten van Red Lantern te koop, potten die vanaf 1998 ook in Nederland verkrijgbaar waren. Verder veel van Vulcan en Weco.

Een jaartje later had Alliet een belendend pand in gebruik genomen waar het
voor 100% om de verkoop van vuurwerk ging, het deed mij heel even denken aan de Witbaardwinkel van weleer. De voorraad moest toen nog uit Kapellen opgehaald worden maar binnen enkele jaren kwam er naast de opslagbunkers aldaar een winkel en werd de naam Alpeco een begrip. Het aardige was dat je er altijd wat dingen bij kreeg maar deze manier van klantenbinding verdween helaas na de milleniumwisseling. Waarna ook Belgie nieuwe vuurwerkwetgeving kreeg waarmee de verkoop aan particulieren uitgebreider gereguleerd werd en er een verdeling kwam in professioneel vuurwerk, waarvoor diverse documenten benodigd waren, en feestvuurwerk, geschikt voor particulier gebruik.

De vuurkracht van dit "nieuwe" vuurwerk was overigens niet extreem, ik woonde aan een park en er was ruimte om afstand te nemen en om wat grotere Duitse vuurpijlen af te steken. De blokken waren 19 tot 100 schots en bestonden doorgaans uit wat kleinere effecten, lichtkogels, fluiters, oftewel de meerschots van RedLantern en Flowerbasket, denk aan de Happy NewYear, dat soort effecten. Verder was er het merk "Temple of Heaven" verkrijgbaar met mooie, poetische labels en multischots trommels. Het kleine en middensegment-vuurwerk van Alliet/Alpeco waren favoriet, ook omdat dit betaalbaar was in vergelijking met het zwaardere segmentdat te koop was.
De ratelbanden van Horsebrandewaren dan wel weer dik in orde, gevuld met flash dat er voor zorgde dat alles versnipperde tijdens het wilde geknal.

Vanaf 1998 werd het siervuurwerk in Nederland overeenkomstig nieuwe vuurwerkwetgeving beter gevuld en deden diverse collecties van Diamond (die al bestond maar nu met prof-vuurwerkeffecten), Proline en Mercurius hun intrede. Er kwamen multischots-blokken met maximaal 200 gram kruit en maximaal 15 gram per tube, met flashkruit voor een groot effect. Het knalvuurwerk bleef verder hezelfde.
Verder verdwenen de klassiekers onder het vuurwerk langzaam uit beeld, logo's van RedLantern, Flowerbasket verdwenen van de opvolgers.