Pagina in aanbouw sinds 25 mei 2023
Oude chromolitho reclame kaarten
De geschiedenis van de gekleurde reclamekaart begint in Frankrijk bij het warenhuis "Au Bon Marché" in Parijs omstreeks 1850, dat op het idee kwam klanten te winnen door hun kinderen een kleurenprentje aan te bieden. Dat had resultaat. Later brachten fabrikanten nieuwe producten op de markt zoals geconcentreerde melk, chocolade, vleesbouillon, soepen, thee, tabak etc. De chromo's werden een middel om de verkoop van die producten te vergroten.
Een aantal fabrikanten, zoals bijv Liebig en Benschop, maakten series van plaatjes en kaartjes en die konden bewaard worden in speciaal hiervoor gemaakte albums en ze konden ingeplakt worden (Verkade albums) of ingeschoven (Liebig). Veel van deze albums zijn tot op de
dag van vandaag (20 mei 2023) bewaard gebleven en
veel van deze plaatjes worden in setjes of los te koop
aangeboden.
Van Houten, Driessen Cacao en andere aanbieders boden veel kaartjes los aan in verschillende formaten en de reclame werd doorgaans op de voor- en achterkant gedrukt maar er zijn ook veel kaartjes met alleen op de achterkant reclame.
Nr 1. De Feeen. Grote kaarten van 11.3 x 15.9 cm, sprookje over een weduwe met 2 dochters. Nr 2. Sprookje over Finette, een slimme prinses. Mooie, kleurrijke platen. Nr 5. De Feeen

 

 

Overigen Cacao.

Stijfsel, zeep, blauw, parfum.
Petroleum, lampen, warenhuis, kolen, inkt.
Eskens Schoenen en Laarzen Magazijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nr 1. Verhaal van Blauwbaard. Op de achterkant van de reclame- kaart een sprookje in het Frans en een print van het warenhuis. Nr 1. Nr 2. M'n kennis van de Franse taal is belabberd dus deze laat ik gaan. Nr 5. Maison Aristide Boucicaut. Nr 1.Kleding en schoeisel bij Au Bon Marché.