Deze jaren kenmerkten zich door knalvuurwerk dat niet wettelijk begrensd was op 153 decibel geluidsdruk , door allerhande draaiend en slingerend vuurwerk en door zwaarder siervuurwerk zoals Duitse raketten uit de prof-klasse en shells met afvuur-inrichting. Er bestonden geen collecties maar er waren een handjevol merken:Red lantern, Horse brand, Tigerhead brand, Kat-Leiden en Schuurmans-Leeuwarden.
Echter in de jaren 60 was het vuurwerk uitsluitend van Hollandse en Duitse makelij, het Chinese werk maakte vanaf 1970 furore.

Er viel te genieten van: shisingcracker, kanonslag extra, pantservuist, atoombom, bazoeka,Duitse kubuskanonslag, Duitse schockerbom, red devil, Duits trommelvuur, voetzoekers, luchthuiler met knal, dolle Mina's, de Hollandsche kanonslag, zevenklappers groot, witkruitratelbanden 1000 schots, rode rolletjes,spoetniks,matjes,allerhande klein siervuurwerk (dat nog steeds te krijgen is) dubbelknallers, strijkbommen, tornadoraket, tyfoonraket , orkaanraket , China bigrocket, en nog grotere pijlen als bomraket , Apolloraket, duivelsraket (25 gulden!!), mikadoraket (30 gulden) mortiertjes, enzovoorts, dit zijn zo wat namen die ik mij nog kan herinneren van de Witbaardfolders.

Maar goed, mijn pakket bestond met name uit knallers en klein siervuurwerk, betaalbaar vooral en leuk voor die tijd. Van groot siervuurwerk zoals de 200 grams-blokken van vandaag de dag kan ik me niets herinneren.En Witbaard in Amsterdam was de winkel met een breed assortiment, Duitse specialiteiten, nieuwe dingen, zoals kunststof-raketten van Weco in de jaren 80 en vuurwerk uit India/ Bangladesh in 1991. Anno 2004 echter steekt Witbaard niet meer boven het maaiveld uit. Maar toen was het mijn favoriete winkel.

Bij Witbaard in Amsterdam konden we al vanaf 27 december terecht, dus na een onrustige nacht stapten we
's morgens vroeg op de fiets om de 8 km af te leggen. Daar stonden de jongeren dan 3 rijen dik achter de toonbank waar het vuurwerk onder glas te bewonderen was, en de wand erachter was gevuld met een presentatie aan vuurpijlen.

Een onderzoek van TNO (Smoorenburg 1978) naar gehoorschade als gevolg van vuurwerk luidde de ondergang van de hardere knallers in. Nieuwe wetgeving werd in 1980 van kracht en vanaf dat moment waren alleen nog een gereduceerde shising en donderslag voorhanden.

Op de radio de top 100 en december nummers van Queen,Abba,Tavares, Chicago ,Jean Michel Jarre en
Boney M. En op televisie een bizarre film "het grote gebeuren" van Belcampo, uit 1975 , die me altijd bijgebleven is en niet te vergeten de oudejaarsconferences. Ook deze zaken droegen bij aan de sfeer van die laatste week in dec.

In de avond van de 30ste december bakte ik dan traditiegetrouw de oliebollen en appelflappen, en als ik dan buiten iets van vuurwerk hoorde dan waagde ik me tussen de bedrijven door even aan een clustering bees pijltje.

De magische jaren 70


1975 , 1976 en 1977

1978 en 1979

Actiefoto's jaren 70

Advertenties-Catalogus
Chinees vuurwerk

Sounds 1978 en 1979

Oud Hollands vuurwerk

Archief Omnivoor

Vuurwerkpagina