Vuurwerk in Engeland

 

 

Foto's

 

Videobeelden

 

Folders

 

LabelsGuyFawkesday

 

home

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

n 1996 en 1997 heb ik oud en nieuw doorgebracht in Engeland bij vrienden. De vuurwerktraditie zoals wij die kennen ontbrak weliswaar maar vuurwerk als zodanig was niet verboden. Het was toegestaan om met de jaarwisseling vuurwerk op eigen terrein af te steken, niet langer dan tot 1 uur 's nachts. En inderdaad werden er her en der een aantal fluitraketten met knal afgeschoten, naast het vuurwerk dat m'n maat uit Belgie gehaald had. Niet zo heel bijzonder, op 5 november kun je hier dan beter terecht met Guy Fawkesday, dan wordt er aanzienlijk meer afgestoken (tot uiterlijk 11 uur 's avonds) Vuurwerk mag het hele jaar door gekocht worden en afgestoken tussen 7.00 uur 's morgens en 23.00 uur 's avonds

In 2004 was ik opnieuw in Engeland en toen stonden de zaken er al veel beter voor want oud en nieuw wordt steeds populairder hier. Bij de lokale Makro werd vuurwerk verkocht, restanten van GuyFawkesday het was duur maar er werd 50% korting gegeven. Veel interressanter is die vuurwerkwinkel in Ipswich die het hele jaar door vuurwerk verkoopt :
fireworkemporium

Deze winkel verkoopt een breed assortiment siervuurwerk van klein tot groot voor heel behoorlijke prijzen, legaal en zonder beperkingen als het overleggen van documenten. Groot wil overigens niet zeggen zwaar maar duidt eerder op meerschotsbatterijen gevuld met soms wel 1400 gram kruit.
Het grootste kaliber in de categorie 3 (de categorie 1 t/m 4 staat ook uitgelegd in de folder) dat ik hier gezien heb ligt rond de 30 mm, maar daar zitten ook titaniumklappen bij. De grote vuurpijlen gaan tot ongeveer tot 200 gram kruit, bepaald niet slecht .
Knalvuurwerk zoals strijkers,astronauten en ratelbanden echter is hier verboden maar daar staat heel wat tegenover .

En dat maakte de oud en nieuw-viering tot een veel leukere ervaring dan verwacht, er werd behoorlijk geknald in het rustige plaatsje waar ik te gast was toen de klok 12 uur sloeg, al is het hier met een halfuurtje meestal wel bekeken.