Dummy's en Vitrinekasten

Naast een kleine collectie vuurwerk (inmiddels kruitvrij) die ik en Omnivoor nog over hadden van de vele vuurwerkjaren heb ik nog de nodige dummy-vuurwerkjes erbij gekregen. Dit alles met de hulp van Kanonslagen.com, Hocuspocuspyro,Roel, EdRaket, Alex, en Original . Het begon met een ruime vitrinekast, met groeimogelijkheden maar al snel moest er een tweede , kleiner kastje bijgebouwd worden. Die snel gevuld werd...... Vervolgens een grote ton voor de vuurpijlen, daar kan nog wel wat bij.
Maar het valt nog mee met de omvang van de verzameling, pyrofreak Alex heeft iedere vierkante meter van zijn zolder hard nodig, maar daarover later meer... Op deze wijze proberen wij wat er nog rest aan oude vuurwerkbeelden te bewaren. Tevens hebben we dankzij kleurenprinters,foto-bewerkingssoftware en de labelcollectie van Roel ruime mogelijkheden om labels te reproduceren om dummies mee te bouwen.

Veel van mijn dummies illustreren het vuurwerk dat ik zelf heb afgestoken sedert de jaren 70. Verreweg de meeste dummies dateren van de jaren 90, de oudste is van de jaren 70. Maar goed, ook aandacht voor de andere verzamelaars van dummies uit de club van het vuurwerkmuseum.

M'n eigen dummy's van jaren 80 tot heden,Duits, Chinees en Engels.

Er is nog ruimte....

Diverse kleine fonteinen.

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alex

Alex heeft zich sinds enkele jaren toegelegd op het verzamelen van dummies, zowel uit winkeletalages, als ook direct van de straat , opgepikt op 1 januari, voordat de veegploegen er mee aan de haal zouden gaan. Deze straatdummies worden vakkundig opgeknapt en in de collectie bijgezet. Ook heeft Alex een prima methode om ouderwets grijs namaaklont te vervaardigen. Niet van echt te onderscheiden. Zowel het oude als hedendaagse vuurwerk vinden een plekje op de vuurwerkzolder van deze echte liefhebber.


Van afvalberg....

Perfectie

Vloeipapier voor voor het beste resultaat.

tot dummy's
HOME

Roel

Roel heeft tot op de dag van vandaag zijn plakboeken met oude labels weten te bewaren, met soms meer geluk dan wijsheid. Dit maakt het hem mogelijk om met behulp van moderne technieken oude labels nieuw leven in te blazen.
Daarnaast heeft Roel heel handig een vitrinekastje in elkaar gesleuteld met daarin een rijke verzameling wat kleinere dummies, velen met een vers geprint label. Maar met de sfeer van het vuurwerk van onze jeugd. Zijn website staat boordevol met de Chinese merken van weleer, voor ons zijn dat de jaren 70.


In den beginne

Fraai gebouwde dummy's.

Francois

Francois heeft in de laatste jaren een zeer complete collectie aan dummy-knalvuurwerk opgebouwd met de nadruk op het oude spul waar zijn hart sneller van gaat kloppen. Mbv printer en software worden oude labels nieuw leven ingeblazen en krijgen oude knallers vorm. Daarnaast vond hij talrijke oude sierpakketten terug tijdens zijn speurtochten en had hij voldoende materiaal om er een vuurwerkexpositie mee te openen in dec 2005. Zijn website staat vol met voorbeelden van klassiekers.


Authentieke dummy's uit de jaren 70....

 

 

 

 

 

 

 

 

Cameo

Cameo heeft ook zeer goede herinneringen aan zijn vuurwerkjeugd, vooral aan speciaalvuurwerkjes als de Rising moon. Het moge een klein wondertje genoemd worden dat hij er nog eentje bewaard heeft sinds de jaren 80 naast enkele andere objecten. Maar ook heeft hij sinds kort de hand weten te leggen op divers dummywerk. De kleine collectie is inmiddels kruitvrij gemaakt en heeft een "vitrine" in het archief gekregen.

 


Nog meer Old Skool, een spoetnik.

Old Skool....
HOME