Een vuurwerkgeschiedenis

 

 

 

Oud & Nieuw archief

Een vuurwerkgeschiedenis

Heel de maand december stond voor ons bol van de gezelligheid, na de intocht van Sint Nicolaas telden we af naar pakjesavond, de eerste krant met vuurwerkadvertenties, het in kerstsfeer brengen van het huis, de kerstdagen (waarbij een nachtmis nog echt een nachtmis was) de eerste verkoopdag van vuurwerk:27 dec, het bakken van oliebollen en appelflappen op 30 dec om tot slot op 31 dec onze vuurwerkvoorraad op te stoken.
We vermaakten ons halverwege december al met sterretjes en pvc-pijp en met morning-glories. Blij waren we toen in 1976 een advertentie in de krant verscheen van een zekere Witbaard te Amsterdam die als minimum leeftijd 14 jaar (je moest 18 jaar zijn) opgaf om vuurwerk te kopen. Nu konden we alles (nou ja... alles) kopen wat ons hartje begeerde. Deze belangstelling voor vuurwerk is tot op de dag van vandaag gebleven en dankzij het feit dat we al vroeg foto's maakten kunnen de liefhebbers nog eens terugkijken. Daarnaast maakten we vroeger al grappige opnames met oude bandrecorders en was het m'n broer die in 1977 met z'n cassetterecorder vuurwerkgeluiden opnam, waarna ik dat zelf ook een aantal jaren gedaan heb. Zodoende was er een archief ontstaan van foto's, geluidsopnamen, enkele stukjes vuurwerk en folders. In de jaren 90 kwamen daar dan nog video-opnamen bij.

Met dank aan de bijdragen van, Omnivoor + nostalgieblog, LabelRoel, KanonslagenFrancois, Leen, Bert, Hocuspocuspyro, m'n broer, Rene, Jan, Joop, Fred en vele anderen. mailcontact.

Oud en Nieuwarchief sedert sept 2004