Documenten in de zin van brochures, of "collectionboxes" met een assortiment vinyl-autootjes zijn een schaars goed, maar zo hier en daar zijn er een aantal in het bezit van een verzamelaar.

Verder aandacht voor collectiefoto's bijeengebracht door een groepje enthousiaste verzamelaars waarbij het plezier in de hobby centraal staat.

 

Collecties, documenten en
verzameldozen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Marty, sitebeheerder
M'n eigen collectie, gestart in dec 2007, nadat ik een Tomte no 5 op een rommelmarkt had gekocht. Aanvankelijk wilde ik er maar eentje, ter herinneringe aan de tijd dat ik zelf met deze autootjes speelde. Maar het verzamelvirus kreeg me te pakken, de details, de frisse kleuren en het vervlogen tijdperk behorend bij deze modellen spraken me tot de verbeelding. Al snel leerde ik van het bestaan van Noorse, Zweedse en Duitse merken, begon ik modellen te herkennen en struinde ik internet af.
In het begin gaat het verzamelen zeer snel, er is behoorlijk wat aanbod, maar dan , na verloop van tijd ontdek je dat de schaarse, welhaast onbereikbare modellen ook echt schaars zijn,of buitenproportioneel kostbaar.

Het begint altijd maar met een enkel exemplaar....
Sommigen hebben een zwaar leven achter de rug in zandbakken en onder de volle zon, anderen lijken zo uit de verpakking gekomen te zijn.

Dit soort open kasten zijn eigenlijk stofnesten maar bieden wel de gelegenheid om eenvoudig even een model te pakken en te bekijken, het huidig equivalent van "spelen".
Een paar keer per jaar komt de stofzuiger langs.

De grotere modellen hebben een plekje buiten de vitrinekast gevonden. Verzamelhobby's vragen voortdurend om ruimte, en evenwicht met de rest van de leefomgeving.

 

 

 

 

 

Tomte Display-box

Fraaie doos met een wel heel rijke sortering aan Tomtes, zo zullen ze ooit in de winkel gestaan kunnen hebben om vaders en moeders aan te sporen autootjes te kopen voor de kinderen.
Aan de afbeelding te zien wordt wel ongeveer duidelijk om welke leeftijdsgroep het gaat :-).

Herman-collectie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Herman, medeverzamelaar
Een volwassen vent met een kast vol plastic speelgoedauto's. Waar ging het mis? Tja, dat zal op een rommelmarkt in 2002 zijn geweest, in Zwartsluis, toen ik drie plastic autootjes zag liggen, een oranje kevertje, een groene NSU RO 80 en een rode Ferrari 250. De goede schaalverhoudingen vielen me direct op, en het hoge nostalgische gehalte deed me denken aan de tijd dat ik bij mijn oma dezelfde auto's in de was-ton vond, om mee te spelen. Kortom, vaker naar de rommelmarkt en van het 1 komt het ander. Zie daar, een kast vol!

Van de gemakkelijk te vinden modellen naar de schaarse modellen is een lastige stap. Als je niet de hoofdprijs wilt betalen (het blijft een hobby), moet je veel geduld (en kennis) hebben. Dan tref je nog wel eens iets bijzonders. Zie hier de dure hoek van Tomte, de Rolls Royce onder de vinyl automerken.

Ik heb 2 kasten, dit is de kast waar het mee begon en die op een gegeven moment te klein werd. Ik heb er nu een (kleiner) tweede (wand) kastje bij. In kast 1 staan de Tomtes, Galanites, Vinyllines, Stelco's, Plasto's en NP's. Kast 2 noem ik de "exoten"kast, want daar staan de schaarse merken als; Miniflex, Miracle Mart, Imperial en de echte exoten (vaak zonder onderschrift).

Een kast vol schaarse Miniflexen (uit Hongkong) is lastiger dan een kast vol schaarse Tomtes. Waarom? Schaarse Tomtes zijn veelvuldig te vinden als je de portemonnee maar open trekt, Miniflexen met bijzondere kleuren en miniflexen vanaf nummer 14, zoals op de foto, zijn er eenvoudig niet. Veel van deze modellen worden gemiddeld maar eens per 5 jaar aangeboden. Gelukkig weet niemand dat ze schaars zijn, dus duur zijn ze meestal niet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De automix van NP, met een kleurrijke verzameling modellen. Er bestaan meer designs van NP-display's.
De plaatjes moeten de klanten overtuigen dat het produkt milieu en mensvriendelijk is. Ze zijn zelfs eetbaar als ik op 1 van de plaatjes afga.
Menig autootje dat ik heb aangekocht op marktplaats is de vaatwasser doorgegaan.

Herman-collectie

Een jaren 60 brochure van Tomte, met het aanbod t/m nr 18. De personen in de modellen hebben een kleurtje meegekregen maar dit zal waarschijnlijk op artistieke vrijheid berusten, zo heb ik ze nog niet eerder gezien, behoudens een aantal beschilderde Tomtes dan.
Herman-collectie.
Vinylline setjes zoals ze in de jaren 70 voor een paar knaken in de winkels gehangen hebben. Kan me hier niks meer van herinneren helaas.

Herman-collectie
Een NP-factuur voor een aanzienlijke bestelling, geen alledaags document.
Herman-collectie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tomte-collectie van Richard (feb 2011)
Het valt niet mee om heel je collectie in 1 foto vast te leggen, maar hier zien we een fraai geheel bij elkaar. Richard verzameld sinds enkele jaren en het noeste speurwerk heeft zich vertaald in een bijna complete verzameling. Netjes stofvrij weggezet in een rijtje strakke vitrinekasten waar nog een beetje ruimte vrij is voor die schaarse modellen zoals bijv de donkergroenen en blauwen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schitterende brochure uit 1969, waardoor er geen twijfel meer zal kunnen bestaan omtrent het toewijzen van bepaalde modellen.
De Carrera 6, de BMW, de Volvo
P1800 en de Pontiac convertible (met bestuurder) waren altijd een beetje de twijfelgevallen : Vinyllinereeks of overige modellen van Stelco.

Herman-collectie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weergave van een artikel in het blad Autoreview, waarin aandacht aan de verzamel-hobby wordt besteed. Voor de doorgewinterde verzamelaar zijn de modellen op de foto's gesneden koek.

Daaronder een gedateerde prijslijst van speelgoedfabriek Dr Adolf Kürschner.

Herman-collectie

 

 

 

 

Vanaf mijn jeugd heb ik altijd een stuk of 30 vinyl autootjes gehad. Mijn ouders kregen deze van vrienden toen diens kinderen ouder werden. Zo ging dat vroeger. De autootjes waren immers niet kapot te krijgen. Het waren ook de enige autootjes die ik mee naar buiten mocht nemen.

Van deze autootjes waren de meeste van Tomte en Vinyl Line. Maar er zat ook één grote vrachtauto bij van Wildebras; de enige Nederlandse fabrikant van vinyl auto's en verder een grote locomotief met wagons, waar geen merk op staat.

In de loop der jaren raakten er een paar kwijt (kinderen op bezoek, uitlenen, etc.). Eerst schenk je daar geen aandacht aan, maar dan kom je dergelijke autootjes een keer tegen op een rommelmarkt en dan wil je toch je oude voorraad weer compleet proberen te krijgen. Vervolgens merk je dat die andere modelletjes toch eigenlijk ook wel erg leuk zijn. Voor je het weet heeft het verzamelvirus je te pakken gekregen.

De verpakking hier afgebeeldt laat zien dat het grote merk Stelco en Vinylline als 1 bedrijf verdergaan.

 


Cor

 

 

 

 

 

Het "echte" verzamelen gebeurt vanaf 2005. Daarbij vind ik het leuk om van elk modelletje verschillende varianten te bemachtigen. Dat mogen verschillende kleuren zijn, of wijzigingen die de fabrikant later heeft aangebracht. Hieronder staan enkele grepen uit mijn verzameling: De Porsche 911 van Vinyl Line en Stelco, de Mercedes C 111 van NP en de Ferrari 250 GT van Vinyl Line (inclusief beige exemplaar).

Cor - medeverzamelaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rene's autohoek

Rene is een verzamelaar in hart en nieren en verzamelt al vele jaren de bekende en minder bekende merken .
Hij heeft de hand weten te leggen op een rijtje weinig geziene, bijzondere LKE-modellen in de schaal 1:32.
Naast de 5 getoonde grotere modellen bestaat er nog een 240 stationwagon en een takelwagen.


Rene

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20-03-2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Achterkant van een verpakking voor een Galanite-auto-transporter.
Jean-Pierre-collectie

En de verpakking van een Tomte-setje dat de zegeningen van vinyl-speelgoed beschrijft.
Jean-Pierre-collectie

En niet te vergeten de Inhoud van de police-set, inclusief Tomte-poppetje.