Diverse blikken speelgoed

 

HWN (Heinrich Wimmer)

Stations en andere gebouwen voor bij de modelspoor hobby werden er gemaakt in soorten en maten door Duitse fabrikanten als Karl Bub, Kibri, Märklin, HWN, KBN, Bing en Distler. Mooie kleuren en rijke details zorgden voor heel wat speelplezier.


Mooie details in de litho met koffie en chocola. Ook op het vlak van stations valt er nog heel wat te verzamelen.

Recht toe recht aan model met een grijs patroon op het muurtje waarbij hetzelfde model bestaat met reclame op het muurtje.

Elke zijde van dit station is goed aangepakt.


Karl Bub

Ook hier weer de gedatailleerde tekening aan alle kanten, wat waterschade en een gammele overkapping maar verder een mooie aanwinst. Made in Germany US zone, de tijd van de koude oorlog.


Distler JDN

Een station waar wel wat aan ontbreekt zoals een klokkenspel op het dak, de deurtjes aan de andere zijde en een mechaniek aan de onderkant voor het schakelen van een lampje. Verder hier en daar wat roest om de aftakeling compleet te maken, maar er is genoeg overgebleven om van te genieten.
   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ichiko bus R-K396

Grote bus met Japanse karakters en een lengte van 42 cm, mooie kleurrijke litho en bijna geen gebruiks sporen. Komt bij de Bijenkorf van de jaren 70 vandaan.


KO YoshiyaBump 'go Space Explorer

Leuk compact voertuig waar onderop een draai hendeltje
zit waarmee de machine aangezwengeld kan worden waarna het rijdt, links en rechts gaat, de bestuurder gaat bewegen en ook nog een mechaniek achterop, kortom teveel om op te noemen.


Hayashi Van Gend & Loos truck

Toonaangevende vervoerder uit mijn jeugd, vroeg jaren 70. Als er koffers en fietsen naar een vakantie adres gebracht moesten worden dan belde je van Gend en Loos en werd alles opgehaald en afgeleverd. Het gezin nam de bus en de trein, want een auto was toen niet voor iedereen weggelegd.


De bumper ontbreekt maar dat doet niet heel veel afbreuk aan deze nostalgische vrachtwagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Dia uit vroeger tijden, zo rond 1970 toen we nog onder dekens sliepen ipv dekbedden op metalen bedden met een bodem van spiraalvering. Het rode vliegtuig kende ik niet meer van naam en als je het voorduwde bracht de frictiemoter de propellors aan het draaien. Verder herinner ik me nog een groot passagiers vliegtuig waar batterijen in moesten die zorgden voor geluid en lichten.


Joustra Rallye F-R

In 2017 weer teruggevonden op marktplaats, zonder voorwiel net als in 1970, maar verder compleet.


OKP Space Tank

Made in Japan, en verder geen merknaam, erg leuk speelgoed uit de "Space age" dat zeer gewild is bij de verzamelaar, want onder de 50 dollar kun je bijna niets meer vinden uit Japan, muv een spacegun dan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Wells Brimtoy Kitchen

Leuke miniatuur onderdelen waarbij de kast slechts 8 cm hoog is. In mooi fris jaren 50 kleuren palet.

Nomura Tractor

Groot apparaat van rond de 22 cm lang die ooit heeft rondgereden op 2 batterijen echter nu alleen nog geschikt om naar te kijken. Staat leuk in de vitrinekast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Modern Toys Neptune tugboat

Stoere boot met leuke details in een kleurrijke litho. De lamp op de kajuit en het rubber op de boeg, alsook 2 reddingsboeien ontbreken na een leven van spelen. Er kunnen batterijen in om het model te laten bewegen maar dit mechanisme doet het helaas niet meer. Verder kent dit model nog een versie met een blikken schoorsteen en eentje met een plastic poppetje die in de kajuit zit.


Modern Toys Golden Falcon

Leuke, grote trein met een lengte van ruim 40 cm die met batterijen werkt om te kunnen rijden en om stoom te genereren indien er water in het keteltje zit.


Marx blokhut

Blikken blokhut met mooie details van een Amerikaans
leven van voor 1900.

Leuke details sieren de wand, nog wat poppenhuis meubeltjes voor de inrichting en het is klaar.

Het oogt knus en gezellig met een knapperend haardvuur maar het was hard werken om te overleven.

Tot slot de zijkant met het logo van een gerenomeerd speelgoed merk.

Modern Toys Space Explorer Ship X-7
Heeft heel wat uurtjes speelplezier erop zitten en de draden zitten los in het batterijen-compartiment, maar het ziet er nog fraai uit en staat goed
in de vitrinekast.

Nomura NASA Bulldozer

De Nasa wil rond 2020 weer naar de maan, dan komt een bulldozer goed van pas. Flink apparaat van zo'n 22 cm dat flink kabaal maakt en licht met batterijen erin. Er hoort nog een witte bumper met rode lampen op maar dit maakt niet zo heel veel uit.