Jaren 70 oudejaars vuurwerk

 

 


1975

1976

1977
1975, de oudste afbeelding die ik heb, met dank aan Omnivoor, die tevens de actiefotografie heeft verzorgd,video-opnames en diverse malen mijn vuurwerkvoorraad heeft vastgelegd sedert 1984. Landschapsrotjes in cellofaan, dikke bazoeka's, flessepijltjes, happyness met goede knalletjes, de groene voetzoekers en nog wat andere dingen. Tigerhead, horsebrand en red lantern waren hier de toonaangevende merken.
Voetzoekers scheerden als ongeleide projectielen laag over de grond om uiteindelijk te ontploffen.
1976, jaartje later maar ongeveer hetzelfde pakketje.Met vliegende kraanvogels. Introductie van de grondbloem in omgeving Amsterdam, toen +/-60 cent per stuk. Fraaie plaat uit 1977 waarbij de tekst op de Dolle Mina's bijna te lezen is.

1977a

1977b

Pantservuist 484
1977a Glitterous lights rockets (ook wel firefly rocket genoemd), parachuterocket, wilde geese... klassiekers. Rechtsmidden een drietal dolle Mina's, een extra dikke heel hard gillende keukenmeid .
Introductie van de hovering swallow staartraket.
1977b De eerste foto uit eigen hand, wazig plaatje . Introductie van de spoetnik. Een spoetnik zette je rechtop een vlakke bodem,
na ontsteking draaide de spoetnik hard rond en steeg schuin op met een luid zoemend geluid.


Het pakje kanonslagen zoals dat ooit verkocht werd, 5 stuks in 2 rijtjes, vuurrood van kleur en een lang lont.

 

 


1977c


1977d

Diverse kleine matjes zoals ze in de jaren 60 en 70 verkocht werden.
1977c Groengele 3.5" pantservuisten (470) en roodwitte donderslag (kanonslag-extra) van Kat-Leiden 1977d Tomthumb-matjes, ladycracker-matjes en conic fountain.  
Knus en gezellig, Bengaalse lucifers, samen met sterretjes m'n eerste kennismaking met het wonderlijke vuurwerk.
De fraaie Shising crackers uit de jaren 70.
Conic fountain van eind jaren 70.
In de winkel tot begin jaren 90.

Een starryskies van begin jaren 70.

De klassiekers, mooie labels uit het archief van Roel, jarenlang gekocht en tegenwoordig in een zak bijelkaar gestopt met nog niet
20% van de effecten van vroeger. Die clustering bees bijv.zat vol met glitterlontjes, tegenwoordig gevuld met slechts enkele lichtkogeltjes. Niet veel soeps meer.
Rechts de grote Spoetnik uit 1977

Enkele stuks waar we op 1 januari alleen de resten van terugvonden , de kubuskanonslag en de Hollandsche kanonslag
(zo zag die er ongeveer uit, circa 10 cm lang) Geen idee hoe dat geknald heeft maar het zal ongetwijfeld hard geweest ijn.Kubuskanonslag :158.9 ± 0.8 dB .De zevenklapper en luchthuiler zijn oude bekenden. De luchthuilers waren wel veel krachtiger, als je ze in de lucht wierp schoten ze als een ongeleide vuurpijl weg. Levensgevaarlijk maar daar lachten we gewoon om.
Een plaatje met hollandse kanonslagen van de jaren 60 en 70, eveneens van Kanonslagen.com. Van model nummer 3 kwam ik op 1 januari de oranje resten op straat tegen. Midden jaren 70 werd dit ouderwets stukje vuurwerk voor het laatst gesignaleerd, was te
prijzig tov het Chinese vuurwerk. Had een knal vergelijkbaar met een flinke strijker.
   
 
Wat stukjes siervuurwerk, de happyness was vroeger wat dikker dan tegenwoordig en de knalletjes klonken scherper. Die vliegende kraanvogels gebruikte ik in de jaren 80 veel in bouwwerkjes En tot besluit de flessepijltjes met knal, sedert 1975 en waarschijnlijk wel langer. En de knal was ook een knal (flashkruit)lekker fel.  
  back